OVERVIEW / PHOTOS ANS PLANS

 

 

Name   MUDEC Museum (Museo delle Culture di Milano)
     
Architects   CHIPPERFIELD, DAVID
     
Date   2000–2015
     
Address   Milan, Italy
     
School    
     
Floor Plan   23,000 SQ.M.
     
Description  

The City of Cultures complex was originally conceived by the city of Milan in 1999 to transform a group of industrial buildings on the site of the former Ansaldo factory. The driving idea was to assemble a number of institutions within a single neighbourhood that could become a cultural quarter for the city, including museums, archives and laboratories. The scheme was later reduced in ambition to a single museum called Museo delle Culture (Museum of Cultures), which was opened during Expo 2015.

The project does not have a street front. It is surrounded on all four sides by existing historical buildings with uniformly articulated elevations, and is inspired by a typical Milanese typology where regular façades conceal the intricate arrangement of internal courtyards behind. As a cluster of several square blocks differing in height and size, the new building reflects the internalised quality of the wider site. They are clad in grey titanium zinc – in keeping with the industrial nature of the area – which, together with the fritted mirrored glass used for the windows on the outward-facing façades, and the continuous metallic grids that cover the roofs, gives the volumes a strong monolithic appearance. The blocks contain the galleries and, in turn, create interstitial spaces between the new and the existing buildings that become a sequence of external courtyards and passages.

A distinguishing feature of the museum is its central hall, forming a court within a court. Its amoebic curved form sharply contrasts with the rigid geometry of the surrounding monolithic forms, as well as with the regular shape of the city block and its austere façades. This luminous glass space at the heart of the building extends above the surrounding rooflines, forming a lantern that acts as a beacon across the site.

Upon entering the building, the focus of the visitor is directed towards a generous staircase that leads from the low concrete coffered ceilings of the ground floor up to the climactic light-filled central space. In plan, this space serves as an orientation point as the galleries are configured in a continuous ring around the hall. Visitors can either walk from one gallery to the next in sequence, or return to the central space.

At floor level, the glass on the lower part of the opaline lantern is replaced with a double layer of clear glass which serves as a display system integrated into the architecture. This device also allows for a visual connection between the galleries and the central courtyard. The columns supporting the lantern structure form a curving peristyle court reminiscent of a medieval cloister with four entries at its cardinal points.

The galleries adhere to a principle propagated by Adolf Loos whereby the height is proportional to the floor area: the larger the floor area, the higher the ceiling. The spaces benefit from ample daylight filtered through a series of rooflight systems, each suited to the individual character and potential use of the room. In addition to the galleries, the first floor also accommodates an auditorium. Other facilities, including administrative offices, a library, bookshop, café and restaurant are located on the ground floor. An additional restaurant with outdoor seating is found at the top of the building, from where there are glimpses across the surrounding site.

     
     
     
     
     
Photos and Plan    
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     

 

 

Architects

Schools

Objects

Library

New Projects

 

About

Contact

Support us