Home   Architects   Schools   Objects   Library
 

 

 

 

 

 

OVERVIEW / PHOTOS ANS PLANS

 

 

Name   CENTRE DE CONGRÈS À MONS
     
Architects   LIBESKIND, DANIEL
     
Date   2015
     
Address   Mons, Belgium
     
School    
     
Floor Plan    
     
Description  

Studio Libeskind completed this innovative convention center in time for the advent of cultural and diplomatic activities in 2015, when this small medieval town transformed into the European Capital of Culture.

The City of Mons conceived the Congres Centre as a new architectural landmark, a key element in a plan for economic revitalization, and as a connector between the old and the new. From the light- steel viewing platform at the top, a visitor can see the 17th-century Beffroi tower, a UNESCO Heritage Site of Belgium, in the historic center of town, and a new train station designed by Santiago Calatrava in the newer neighborhood of “Grands Prés.”

The Congres Centre’s cladding is open in a manner that gives texture and light to the bearing structure—ribbon concrete walls that ascend in a spiral. The lower walls are clad with vertical slats of unfinished robinia wood that echo the trees in a neighboring park. The upper are clad with vertical bands of anodized aluminum that follow the curve of the wall.

The ribbon walls allow for great flexibility of space, essential in a complex that houses a grand entrance hall, three auditoriums, a multi-purpose hall, conference rooms, offices, a restaurant, an underground parking and a green roof. To maintain the visual integrity of the form, the architects inserted few windows along the ribbon wall—and those are fronted by slats that are rotated to allow for daylight and views

Surrounding the complex is a forecourt of polished, earth-colored concrete, flecked with bands of Belgium blue stone. These blue bands continue onto the ribbon walls forming an irregular pattern that reaffirms the materiality of the design.

The project was completed in 2015

 

“…he brought plenty of daylight into the entrance lobby, made it huge, and complemented it with a showpiece stair, a piece of architecture in itself, with a spacious half-landing intended for hanging out.” −Hugh Pearman, Architectural Record, March 2015

     
     
     
     
     
Photos and Plan    
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
     

 

 

 

       
 

Architects

Schools

Objects

Library

New Projects

About

Contact

Support us