Home   Architects   Schools   Objects   Library
 

 

 

 

 

 

OVERVIEW / PHOTOS ANS PLANS

 

 

Name   OGDEN CENTER FOR FUNDAMENTAL PHYSICS AT DURHAM UNIVERSITY
     
Architects   LIBESKIND, DANIEL
     
Date   2016
     
Address   Durham, UK
     
School    
     
Floor Plan    
     
Description  

Durham University commissioned Studio Libeskind to create a new university building that will accommodate their expanding student body and staff, as well as house a new research facility for the study of fundamental physics. The new Ogden Centre for Fundamental Physics provides seventy-two new offices for professors, lecturers, doctoral students, postdoctoral researchers, support staff and visiting academics of the Institute for Computational Cosmology (ICC)  the Centre for Extragalactic Astronomy (CEA) and the Centre for Advanced Instrumentation (CfAI).

At the core of the design’s concept is an emphasis on natural light and openness.  A spiral in plan, the Ogden Centre appears to be two stacked forms, which are exteriorly clad with a Scottish larch wood rain screen interrupted by bands of windows and terraces cutting across the facade.

The program called for a series of small work spaces for research. Studio Libeskind’s design placed all the offices in a ring along the exterior so each space has a window with natural light.  A frosted glass door for each of the offices creates a luminous and open visual throughout the building. Generous roof terraces create communal areas for occupants to relax and enjoy fresh air. Skylights in the central atrium marshal light into the building and flexible meeting areas.

Sustainability was at the heart of the design, with care taken to minimize environmental impacts and ongoing running costs, and to ensure excellent value for money. The design worked to deliver a state of the art and fully accessible facility, with robust materials and future-proofed capacity in IT infrastructure while at the same time having the construction provide for flexibility in its internal planning.  The Ogden Centre received a status of BREEAM Excellent standard of sustainability after its completion.

The project was completed in November 2016.

“This project is an example of how to design a highly-sustainable, dynamic building within tight programme requirements.”
– Architects Journal, 2016

     
     
     
     
     
Photos and Plan    
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
     
     
     
     

 

 

 

       
 

Architects

Schools

Objects

Library

New Projects

About

Contact

Support us