Home   Architects   Schools   Objects   Library
 

 

 

 

 

 

OVERVIEW / PHOTOS ANS PLANS

 

 

Name   FORUM AT LEUPHANA UNIVERSITY
     
Architects   LIBESKIND, DANIEL
     
Date   2017
     
Address   Lüneburg, Germany
     
School    
     
Floor Plan    
     
Description  

The new Forum at Leuphana University of Lüneburg, designed in collaboration with Daniel Libeskind, provides the campus with a landmark building that promotes the vision of innovation and excellence for the university. The building integrates the Research Center, the Student Center, the Seminar Center and the Auditorium into one single structure. This new configuration promotes cross disciplinary interaction and a dynamic learning environment for the students and faculty alike. Each of the functions are housed in four individually shaped and mutually interlinking volumes that form a major composite structure achieving the maximum efficiency in terms of usage, structure, energy consumption and architectural impact.

In the development of the design, student participation was integrated as part of a tradition of Leuphana University to engage students in the process of the changing University campus. In the seminars held by Professor Libeskind and other teachers at the University, the students had the opportunity to gain insights into the complex questions of various design stages, to bring forward their own perspectives and develop solutions which found their way into the execution of the project. Along with the building’s design, topics that the students engaged included landscape design, the way-finding system, and interior design. In addition the design for the multi-confessional devotion and meditation “Raum der Stille” room design was the subject of a seminar. Underlying this participation is the emphasis towards creating an educational space that allows for communication, creativity and an exchange of knowledge that is reflected in the design.

The Forum was designed to meet the University’s requirements for a CO2-neutral campus. The window cuts are large—allowing for ample natural light—and also feature switchable glazing that can dim the intensity of incoming light, thus reducing climate control needs. Mechanical ventilation wings and cooling ceilings facilitate passive cooling of the building, while low-energy heating is used to further reduce energy usage.

RW+ acted as Architect of Record and provided the detail design, tender documentation and site supervision. Studio Libeskind provided artistic supervision during design and construction.

The projected was completed in 2017.

     
     
     
     
     
Photos and Plan    
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
     
     

 

 

 

       
 

Architects

Schools

Objects

Library

New Projects

About

Contact

Support us