Home   Architects   Schools   Objects   Library
 

 

 

 

 

 

OVERVIEW / PHOTOS ANS PLANS

 

 

Name   CHICAGO ART INSTITUTE – THE MODERN WING
     
Architects   PIANO, RENZO
     
Date   2000-2009
     
Address   CHICAGO, USA
     
School    
     
Floor Plan    
     
Description  

The Modern Wing of the Art Institute of Chicago - a 25,000 sq m expansion housing collections of European contemporary art - also unifies and completes the cultural and urban campus of the Art Institute.

Located in Grant Park, a green space on the banks of the lake, the Art Institute sits between Michigan Avenue and Columbus Drive, its site being bisected by railroad tracks. The limestone Beaux-Art building dated 1893 faces the western side of the city. Just behind it, the Modern Wing sits rotated 90° towards the north, providing a new point of access to the museum from Millennium Park, the venue of many of Chicago’s cultural events. The lightweight, transparent vertical facade of the Modern Wing features glass and metal referencing the Chicago skyline, while the solid limestone walls punctuating the glass facade pay tribute to the architecture of the original Art Institute building.

The Modern Wing is laid out around Griffin Court and the new entrance from Monroe Street. The large double-height foyer is naturally lit and flanked by a learning centre, ticket counters, the museum gift shop, a cloakroom, lavatories, temporary exhibition space and a garden. Griffin Court orients the visitors and separates the exhibition spaces to the east of the railroad track from those to west. From the Court one can access the two upper floors of the Modern Wing or cross through the gallery that leads over the tracks to the museum’s original building. The entire second and third floors of the Modern Wing house the art collection, in naturally daylit galleries.

The Millennium Park and the museum are both physically and visually connected: the Nichols Bridgeway, an elegant footbridge, crosses over the park, past Monroe Street and into the upper floor of the museum, passing through the restaurant. Once inside, thanks to ceiling windows the floor offers views of the park and the city skyline – a perfect backdrop for the sculpture collection. The roof, sometimes described as a “flying carpet”, appears to float over the building. The curved aluminium panels filter the daylight that then penetrates into the building below. The ideal north-south layout of the sunshades notwithstanding, additional canopies filter out the glare of the sun reflected off of the adjacent lake’s surface. The machinery running the building, storage space for works of art, and the technical and mechanical equipment are all housed in new spaces buried below street level.

     
     
     
     
     
Photos and Plan    
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
     
     
     
     
     

 

 

 

       
 

Architects

Schools

Objects

Library

New Projects

About

Contact

Support us