Home   Architects   Schools   Objects   Library
 

 

 

 

 

 

OVERVIEW / PHOTOS ANS PLANS

 

 

Name   STAVROS NIARCHOS FOUNDATION CULTURAL CENTER
     
Architects   PIANO, RENZO
     
Date   2008-2016
     
Address   ATHENS, GREECE
     
School    
     
Floor Plan    
     
Description  

The Stavros Niarchos Cultural Centre is constructed in Kallithea, 4 km south of central Athens. An important cultural and educational project, the site comprises the National Library of Greece and the Greek National Opera in a 170,000 sq m landscaped park. Formerly a parking lot left over from the 2004 Olympic Games, the project has restored the site’s lost connections with the city and the sea.

As one of Athens’ earliest seaports on Faliro Bay, Kallithea has always had a strong relationship with the water. Before the construction, however, despite its proximity, there was no view of the sea from the site. To restore this, an artificial hill has been created at the south (seaward) end of the site. The sloping park culminates in the cultural centre building, giving its spectacular views towards the sea.

Both opera and library are combined in one building, with a public space, known as the Agora, providing access and connections between the two main facilities. The opera wing is composed of two auditoria, one (1,400 seats) dedicated to traditional operas and ballets, the other (450 seats) for more experimental performances. The library housing 1,000,000 volumes is intended not only as a place for learning and preserving culture, but also as a public resource, a space where culture is truly accessible to share and enjoy.

The entirely glass-walled library reading room sits on top of the building just underneath the canopy roof. A square horizontal transparent box, it enjoys 360-degree views of Athens and the sea.

The site’s visual and physical connection with water continues in the park with a new canal that runs along a north–south, main pedestrian axis, the Esplanade. The canopy roof provides essential shade and is topped with 10.000 sq m of photovoltaic cells, enough to generate 1.5 megawatt of power for the library and opera house. This field of cells should allow the building to be self-sufficient in energy terms during normal opening hours. Wherever possible, natural ventilation is used.

The complex obtained the LEED platinum certification in 2016.

     
     
     
     
     
Photos and Plan    
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
   
     
     
     
     
     

 

 

 

       
 

Architects

Schools

Objects

Library

New Projects

About

Contact

Support us